Rijopleiding

Motorplanet Almere de opstapplaats voor KEMP Motorrijopleidingen!
Met mooi weer heerlijk toeren met de motor, hoe leuk is dat?! Maar voordat je mag motorrijden moet je eerst je rijbewijs halen. Wat je daarvoor moet doen, leggen wij uit in deze folder.

 Voor het behalen van het motorrijbewijs dien je:

 • een Gezondheidsverklaring bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) in te dienen;
 • een theorie-examen af te leggen;
 • een examen Voertuigbeheersing te doen en
 • een praktijkexamen Verkeersdeelneming te doen.


GEZONDHEIDSVERKLARING
Om voor deze categorie examen te mogen doen, moet je volgens de wet ‘rijgeschikt’ zijn. Voor jouw veiligheid en die van anderen. Om jouw rijgeschiktheid te kunnen beoordelen, stelt het CBR jou een aantal vragen over jouw gezondheid aan de hand van een ‘Gezondheidsverklaring’. Nadat je de Gezondheidsverklaring naar waarheid hebt ingevuld, krijg je van het CBR wel of geen rijgeschiktheidsverklaring. Indien je alle vragen met ‘nee’ kan beantwoorden, krijg je meteen een rijgeschiktheidsverklaring en kunnen wij jouw examen Verkeersdeelneming reserveren. Wanneer je één of meerdere vragen met ‘ja’ beantwoordt, dan zal het in de regel iets langer duren voordat je een rijgeschiktheidsverklaring van het CBR ontvangt. Om een goede doorstroom van jouw motorrijopleiding te waarborgen, is het aan te raden de Gezondheidsverklaring zo snel mogelijk in te dienen. Je hebt daarvoor een DigiD code nodig en logt daarmee in op mijn.cbr.nl. Je rekent de Gezondheidsverklaring af via iDeal.


THEORIE
Eén van de onderdelen van de opleiding is het afleggen van een theorie-examen. Theorie leer je op zelfstudie. Wij verkopen diverse lesmaterialen waarmee je je kunt voorbereiden op dit examen. Mocht je behoefte hebben aan theorieles, dan is het mogelijk om een individuele theorieles aan te vragen.

Jij mag aangeven wanneer je klaar bent voor het theorie-examen. Dan plannen wij samen met jou een datum óf je reserveert deze zelf. Het theorie-examen wordt afgenomen door het CBR. Examencentra van het CBR zijn onder andere gevestigd in Zwolle, Leusden, Utrecht en Amsterdam.

Je kunt kiezen uit een:

 • Theorie-examen regulier;
  – dit examen duurt ongeveer 30 minuten en wordt klassikaal afgenomen.
 • Theorie-examen extra tijd/verlengd (met geluid);
  – dit examen duurt ongeveer 45 minuten en wordt klassikaal afgenomen.
  (n.b. het examen is bedoeld voor mensen die moeite hebben met lezen, bijvoorbeeld door dyslexie, of meer tijd nodig hebben)
 • Theorie-examen individueel;
  – dit examen duurt ongeveer 45 minuten.
  (n.b. het examen doe je in een aparte ruimte met een medewerker. De vragen worden voorgelezen door een computerstem of door de medewerker. Deze medewerker houdt ook de tijd in de gaten tevens is dit examen bedoeld voor mensen die meer tijd of begeleiding nodig hebben bijvoorbeeld bij faalangst of een cognitieve stoornis zoals autisme of PDD-nos)

Welk examen je ook kiest, de inhoud is hetzelfde. Tijdens het examen wordt jouw kennis getoetst over verkeersregels en verkeersinzicht. Je krijgt in totaal 50 vragen. Je bent geslaagd als je 44 vragen of meer goed hebt beantwoord. De uitslag van het examen 1½ jaar geldig.

Tijdens het examen moet je een geldig identiteitsbewijs kunnen tonen (zonder identiteitsbewijs kun je geen examen doen) en de examenoproep bij je hebben. Zodra wij jouw examen reserveren wordt deze oproep direct naar jou gemaild.

De toelatingseis voor deelname aan het theorie-examen is: vanaf 17 jaar.

Wil je precies weten hoe het theorie-examen verloopt? Ga dan naar de site van het CBR en bekijk het instructiefilmpje “Zo gaat het bij het theorie-examen”. Dit filmpje is ook te bekijken via YouTube.

www.cbr.nl

DE PROEFLES
Het is niet verplicht, maar wel aan te raden: de proefles.

Tijdens de proefles kunnen onze instructeurs jou alvast op weg helpen met de beginselen van het motorrijden. Heb je vroeger schakelbrommer gereden? Dan pak je het schakelen lekker snel op. Heb je al een paar keer bij iemand achterop de motor gezeten? Dan weet je al dat evenwicht en ‘meegaan in de bocht’ een belangrijke rol spelen bij het motorrijden. Na de proefles, die anderhalf uur duurt, weten onze instructeurs al een beetje welk type leerling jij bent en kunnen zij jou een beginadvies geven. Voor jouzelf is de proefles handig om te kijken of het motorrijden jou leuk lijkt.

Tijdens de lessen gebruik je een motor van de rijschool en dien je vooralsnog zelf te zorgen voor motorkleding zoals een helm, handschoenen, motorjas en -broek.

(Motorplanet heeft een mooie aanbieding hiervoor samengesteld; een compleet pakket voor € 339,=)

PRAKTIJKONDERDEEL VOERTUIGBEHEERSING (AVB)
En dan begint de praktijk: Voertuigbeheersing.

Je begint jouw praktijkopleiding met het onderdeel Voertuigbeheersing. Op onze mooie terrein in Lelystad leer jij de balans te vinden tussen jouzelf en de motor. Je oefent onder andere de halve draai, slalom, uitwijkproef, stopproef etc.

De lessen volg je met meerdere leerlingen tegelijk.

Als je alle onderdelen voldoende beheerst ben je klaar voor het examen.

En mooier kunnen wij het niet maken; je doet het examen Voertuigbeheersing op ons terrein in Lelystad. Ongeveer twee keer per maand komt een examinator van het CBR naar onze locatie en neemt hier de examens af. En omdat jij al die tijd al hebt geoefend bij ons, is het voor jou bekend terrein. In jouw voordeel, dus!

Het examen Voertuigbeheersing duurt 20 minuten, waarbij de examinator toetst of je de motor beheerst. Hierbij doe je 7 oefeningen uit vier clusters. Uit ieder cluster is één oefening verplicht en doe je uit de clusters twee tot en met vier één oefening extra. Dus: vier verplichte en drie oefeningen die de examinator kiest. Je mag elke oefening bij een onvoldoende resultaat één keer overdoen. Om te slagen moet je in totaal vijf van de zeven verschillende oefeningen succesvol afronden. Daarbij voer je in de clusters twee tot en met vier minimaal één oefening correct uit. Dus je laat de examinator op overtuigende wijze zien dat je de motor beheerst bij lage en hoge snelheid. En dat je goed kunt remmen.                          

Cluster 1 Cluster 3
Achteruitparkeren Uitwijkoefening
  Snelle slalom
  Vertragingsoefening
   
Cluster 2 Cluster 4
Langzame slalom Noodstop
Wegrijden uit parkeervak Precisiestop
Denkbeeldige acht Stopproef
Stapvoets rechtdoor rijden  
Halve draai (links- of rechtsom)  

Tijdens het examen moet je een geldig identiteitsbewijs kunnen tonen (zonder identiteitsbewijs kun je geen examen doen) en de examenoproep bij je hebben. Zodra wij jouw examen reserveren wordt de oproep direct naar jou gemaild.

De uitslag van het examen Voertuigbeheersing is 1 jaar geldig.


PRAKTIJKONDERDEEL VERKEERSDEELNEMING (AVD)
Je bent misschien al geslaagd voor het theorie-examen, je hebt wellicht al een Gezondheidsverklaring ingediend en het onderdeel Voertuigbeheersing heb je ook met goed gevolg afgerond, dan gaat het echte werk beginnen: Verkeersdeelneming.

Nu gaan wij met jou ‘de weg op’. De eerste les is individueel, zodat de instructeur jou goed kan instrueren waarop je zoal moet letten. Je hebt een goede voertuigbeheersing, dus je kunt je volledig concentreren op de weg en andere weggebruikers. De eerste lessen blijf je nog even in Lelystad rijden. Na de eerste les Verkeersdeelneming, maken wij voor de vervolglessen koppels van maximaal twee leerlingen per instructeur en ga je, indien de instructeur vindt dat jij er klaar voor bent, naar Harderwijk. Dit is het examengebied voor dit onderdeel. Zodra je op voldoende niveau bent, ga je op examen.

Het examen Verkeersdeelneming duurt 55 minuten, waarbij de examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden en of je rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let onder andere op:

 • kijkgedrag;
 • plaats op de weg;
 • of je de verkeersregels goed toepast en
 • of je ook in het verkeer de motor beheerst.

Tijdens het examen moet je een geldig identiteitsbewijs kunnen tonen (zonder identiteitsbewijs kun je geen examen doen) en de examenoproep bij je hebben. Zodra wij jouw examen reserveren wordt de oproep direct naar jou gemaild. Opmerking: dit examen kan niet eerder gereserveerd worden dan wanneer je geslaagd bent voor theorie en Voertuigbeheersing (1 jaar geldig) én je een Gezondheidsverklaring hebt ingediend!

LEEFTIJD EN HET MOTORRIJBEWIJS. ZO ZIT HET.
Het motorrijbewijs bestaat uit 3 verschillende categorieën. Het type rijbewijs dat je kunt halen hangt af van het vermogen van de motor, jouw leeftijd én ervaring. Uit onderstaand schema kun je aflezen voor welk rijbewijs jij in aanmerking komt:

Soort voertuig Ervaring bestuurder Minimumleeftijd rijles Minimumleeftijd theorie-examen Minimumleeftijd praktijkexamen Rijbewijs
Lichte motor
(A1)
Beginner 17 17 18 A1

 

Soort voertuig Ervaring bestuurder Minimumleeftijd rijles Minimumleeftijd theorie-examen Minimumleeftijd praktijkexamen Rijbewijs
Middelzware motor (A2) Beginner 20 17 20 A2
Middelzware motor (A2) Doorstromer en minimaal 2 jaar in het bezit van rijbewijs (A1) 19 Geen theorie nodig 20
(één gecombineerd examen AVB/AVD)
A2

 

Soort voertuig Ervaring bestuurder Minimumleeftijd rijles Minimumleeftijd theorie-examen Minimumleeftijd praktijkexamen Rijbewijs
Zware motor (A) Beginner 21 17 24 A
Zware motor (A) Beginner 21 17 21 A met code 80*
*Ben je een beginner? Dan behaal je het rijbewijs A met de aantekening code 80.
Je mag dan de eerste 2 jaar alleen op zware motoren met 3 wielen rijden of op middelzware motoren uit de categorie A2.
Na 2 jaar, of wanneer je 24 jaar wordt, vervalt de aantekening code 80 en mag je op alle zware motoren rijden.
Ben je nog geen 24 als de code vervalt? Dan moet je bij de gemeente een nieuw rijbewijs aanvragen zonder de aantekening.
Zware motor (A) Doorstromer, maar nog geen 2 jaar in het bezit van rijbewijs (A2) 21 Geen theorie nodig 21 (één gecombineerd examen AVB/AVD) A met code 80**
** Ben je korter dan 2 jaar in het bezit van het A2 rijbewijs? Dan behaal je het rijbewijs A met de aantekening code 80.
Je mag dan de eerste 2 jaar alleen op zware motoren met 3 wielen rijden of op middelzware motoren uit de categorie A2.
Na 2 jaar , of wanneer je 24 wordt, vervalt de aantekening code 80 en mag je op alle zware motoren rijden.
Ben je nog geen 24 als de code vervalt? Dan moet je bij de gemeente een nieuw rijbewijs aanvragen zonder de aantekening.
Zware motor (A) Doorstromer en minimaal 2 jaar in het bezit van rijbewijs (A2) 21 Geen theorie nodig 22 (één gecombineerd examen AVB/AVD) A


RIJBEWIJS AANVRAGEN EN OPHALEN BIJ DE GEMEENTE
Nadat je voor alle onderdelen geslaagd bent kun je het rijbewijs persoonlijk bij de gemeente aanvragen en ophalen.

Als je een rijbewijs gaat aanvragen, moet je het volgende meenemen:

 • een pasfoto die aan de eisen voldoet;
 • een geldig identiteitsbewijs;
 • geld voor de aanvraag van het rijbewijs.

Na 5 werkdagen kun je je rijbewijs bij de gemeente ophalen. Het is mogelijk het rijbewijs sneller te krijgen via een spoedprocedure. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij de gemeente.

PRIJSLIJST
Deze vind je onderaan dit artikel.

HEB JE NOG VRAGEN?
Bel of mail gerust. Wij helpen jou graag!

0320-218080                      info@kemp.eu

TARIEVEN THEORIE

(inclusief BTW)

Leerboek 27,50
E-learning (7,5 uur internettraining met 20 examenopgaven van 50 vragen) 19,50
Internetbox (leerboek met 15 uur internettraining met 20 examenopgaven van 50 vragen) 74,50
Theorie zelfstudiepakket (internetbox), inclusief theorie-examen ATH 107,00
Theorieles, individueel, per uur 37,50
Theorie-examen ATH, regulier 51,00
Theorie-examen ATH-VE, extra tijd/verlengd 69,00
Theorie-examen ATH-I, individueel 123,00

 

TARIEVEN PRAKTIJK (inclusief BTW)
Proefles van 1,5 uur, individueel 39,95
Losse les Voertuigbeheersing of Verkeersdeelneming in groepsverband, per uur 55,00
Losse les Voertuigbeheersing of Verkeersdeelneming, individueel, per uur 69,00
Starterspakket
– 10 lesuren + praktijkexamen Voertuigbeheersing + praktijkexamen Verkeersdeelneming
899,00
Motorpakket
– 14 lesuren + praktijkexamen Voertuigbeheersing + praktijkexamen Verkeersdeelneming
999,00
5-rittenkaart (5 lesuren):
– exclusief examen
– inclusief praktijkexamen Voertuigbeheersing
– inclusief praktijkexamen Verkeersdeelneming
 

270,00
415,00
530,00

10-rittenkaart (10 lesuren):
– exclusief examen
– inclusief praktijkexamen Voertuigbeheersing
– inclusief praktijkexamen Verkeersdeelneming
 

530,00
675,00
790,00

15-rittenkaart (15 lesuren):
– exclusief examen
– inclusief praktijkexamen Voertuigbeheersing
– inclusief praktijkexamen Verkeersdeelneming
 

780,00
925,00
1.040,00

Praktijkexamen Voertuigbeheersing 160,00
Praktijkexamen Verkeersdeelneming 284,75
Praktijkexamen Verkeersdeelneming BNOR (na 4x zakken) 326,50
Gezondheidsverklaring (t.b.v. examen Verkeersdeelneming) 41,50

 

Klik hieronder voor de toelatingseisen van het CBR voor het praktijkexamen Motor (categorie A);

Toelatingseisen praktijkexamen A – 2019-01 

 

img_8988 img_8989 img_8990 img_8999

 • Sidi
 • TomTom
 • Shoei
 • Schuberth
 • Roof
 • Shark
 • Held
 • Gerbing
 • Motogirl
 • SW Motech