Cor’s review; Mijn Shoei Personal -fitting ervaring bij Motorplanet.

Datum: 15-10-2019

De pasvorm van een helm blijft altijd een compromis.

Een helm mag zeker niet te groot zijn. Dit lijkt comfortabel, maar is een drama tijdens het motorrijden. De helm gaat door de rijwind en turbulentie vervelend bewegen op je hoofd, en is door de vrije ruimte en kieren veel lawaaieriger dan een goed passende helm. Maar het belangrijkste punt is: het is onveilig! Bij een ongeval wordt de inslag op je helm, in plaats van de impact-energie te verdelen over je gehele hoofd, rechtstreeks op 1 punt van je hoofd over gebracht. Resultaat: knock-out geslagen door je eigen helm, of zoiets.

Strak om je hoofd is veilig, maar het moet natuurlijk ook weer niet je bloedtoevoer afsnijden.

Afijn, de dames van de kledingshop weten hier veel meer van dan ik. Maar zoals ik in het begin al zei: het blijft een compromis.

Nu is, voor zover ik weet, Shoei  de enige fabrikant van helmen die voor zowel de Europese, Aziatische als Amerikaanse markt verschillend gevormde binnenschalen produceert. Blijkbaar omdat we per continent toch verschillend gevormde schedels en dus pasvormen hebben. Mede hierdoor is een Shoei altijd, ook rechtstreeks uit het schap, goed passend te verkrijgen.

Maar het kan blijkbaar toch nog beter!

En hier komt de Shoei Personal-fitting om de hoek kijken. Omdat ik dacht dat mijn NXR al perfect passend zat, liet ik de eerdere personal-fittings aan me voorbij gaan. De laatste keer in oktober dat de Shoei-expert zou komen, adviseerde Ubine me, om me toch eens voor de Personal-fitting in te schrijven. Want iedereen heeft toch kleine verschillen qua vorm van zijn hoofd.  Oké, zo gezegd zo gedaan. Eerst wordt je hoofd met een speciale schuifmaat her en der gemeten en de uitkomsten daarvan in de  laptop gezet. Hier komen waardes uit die als leidraad gebruikt worden om je Shoei  (met verschillende maten opvulstrookjes) aan te passen. Paar keer passen en eventueel nog wat kleine aanpassingen aanbrengen, en je Shoei zit, of het met Pattex gelijmd zit, rotsvast (zoals het hoort) op je hoofd. Maar nu komt het vreemde. Ondanks dat je Shoei  rotsvast op je hoofd zit, voelt het comfortabeler aan dan voor de aanpassingen. Dit komt volgens Paul (de Shoei-expert van dienst) omdat het gewicht van de helm nu gelijkmatig over je gehele hoofd wordt verdeeld, en niet alleen rust op een paar drukpunten. Hm, klinkt heel plausibel.

Tot zover mijn goede ervaring met de Shoei personal-fitting. Echt een aanrader voor iedereen die al reeds een Shoei heeft, of van plan is er een aan te schaffen .

Paul komt vrijdag 29 November weer langs bij Motorplanet voor de Shoei Personal -fitting. Dus bespreek alvast een tijdstip op die dag voor jouw Personal Fitting!

 

Kawa4ffr.

  • Sidi
  • TomTom
  • Shoei
  • Schuberth
  • Roof
  • Shark
  • Held
  • Gerbing
  • Motogirl
  • SW Motech